Alles wat je wilt weten over cocktails
Een cocktail is in feite een mixdrankje. Maar wanneer is een drankje nou echt een cocktail? Een cocktail mag pas een cocktail genoemd worden als het bestaat uit minimaal drie ingrediënten, waarvan er twee drinkbaar moeten zijn en één alcohol moet bevatten, zoals de klassieke gin-tonic, pina colada of de mojito.
Er doen zoveel verhalen de ronde over wanneer de cocktail nu echt ontstaan is. De een zegt dat het ergens bij de Egyptenaren is ontstaan, de ander bij de Chinezen. Het woord ‘cocktail’ zelf is een Engels woord, dat ergens in de negentiende eeuw zijn entree maakte. Zo zou in de VS voor het eerst ‘cocktail’ genoemd zijn in 1806. Letterlijk betekent ‘cock tail’ hanenstaart. Wellicht werden de alcoholische drankjes hiernaar vernoemd door het veelkleurige karakter, die je doet denken aan zo’n hanenstaart.
Om zelf cocktails te maken heb je helemaal geen bartender nodig! Alleen een aantal benodigdheden, zoals de cocktailshaker. Je hebt ‘m in verschillende varianten, zoals volledig van RVS of in combinatie met glas. Je cocktail wordt pas écht perfect als je de juiste verhoudingen weet te mixen. Hiervoor heb je een jigger nodig, waarmee je precies kunt zien welke hoeveelheid alcohol je nodig hebt. Bij sommige cocktails moet je ingrediënten kneuzen om zo de smaak naar boven te halen. Dit doe je natuurlijk met een muddler: hij is vergelijkbaar met een vijzel, maar dan als staaf. Dan tot slot: het zeefje, waar de meeste cocktails mee worden gezeefd. Dit kan je het beste doen met een cocktailzeef dat op de shaker aansluit.
Bij cocktails maken gaat het vooral om de juiste verhoudingen en dat je lekker veel ijs gebruikt. ”Te veel alcohol in een cocktail is niet lekker. Cocktails met veel ingrediënten kunnen soms nog makkelijker zijn om te maken. De kans is dan vrij groot dat-ie lekker wordt. Terwijl als je maar weinig ingrediënten hebt, net als bij een Old Fashioned of een Dry Martini, dan kun je ‘m snel verpesten.
Je gaat snel de mist in als je té veel alcohol gebruikt. Sommige cocktails zijn wat steviger van zichzelf, omdat er meer alcohol in zit of doordat er in de cocktail minder non-alcoholische ingrediënten zitten, net als bij een Old Fashioned. Een cocktail moet in balans zijn, dat is echt het belangrijkste.
Ook zijn er alcoholvrije cocktails. Deze worden steeds populairder. Er is zelfs een aparte benaming voor: de mocktail. (Mock is het Engelse woord voor ‘nep’). Ze heten dan misschien wel ‘nepcocktails’, maar de afwezigheid van alcohol in deze drankjes doet aan de smaak zeker niets af. Elke cocktailkaart in bijna iedere bar heeft wel ‘mocktails’ of ‘virgins’ op de drankkaart staan. Ook mooi meegenomen: je kunt ze overdag en onbeperkt drinken, zonder het risico op een kater de volgende dag.
De perfecte cocktail bestaat niet, maar de perfecte cocktail voor het moment wel. ‘Als je zelf een cocktail gaat maken, vraag jezelf dan af op welk moment je ‘m wilt drinken. Je wilt bijvoorbeeld een Dry Martini, maar die moet je niet bij het avondeten drinken, want er zit veel alcohol in. Sommige cocktails zijn beter als aperitief en anderen voor na het eten. In een Negroni bijvoorbeeld zitten bitters die bedoeld zijn om eetlust op te wekken.